hepatitis E-virus


hepatitis E-virus 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

virus dat hepatitis E veroorzaakt, een vorm van hepatitis (leverontsteking) die in het Westen zelden voorkomt en wordt veroorzaakt door restanten van uitwerpselen die in het lichaam terechtkomen, door besmet bloed of door onvoldoende verhit vlees van jonge varkens, wilde zwijnen en herten
Zie ook : hepatitis E

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het hepatitis E-virus…

is een virus; is een ziekteverwekker; is een organisme

  • [Plaats] is een ontsteking van de lever
  • [Tijd] werd voor het eerst in 1983 aangetoond
  • [Gevolg of resultaat] veroorzaakt hepatitis E
  • [Verscheidenheid] komt voor in vier verschillende genotypen

Hoofdsemagram: virus


Algemene voorbeelden


De virale vormen van hepatitis variëren al naargelang het betrokken virus: • hepatitis A-virus (HAV), de minst ernstige vorm • hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm • hepatitis C-virus (HCV), de verraderlijkste vorm • hepatitis D-virus (HDV) • hepatitis E-virus (HEV).

https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/hepatitis-a-b-c-d-en-e#welke-verschillende-soorten-hepatitis-bestaan-er-

In Nederland zijn vooral infecties met het hepatitis-A-virus (HAV), het hepatitis-B-virus (HBV), het hepatitis-C-virus (HCV) en het hepatitis-E-virus (HEV) de oorzaak van virushepatitis. De standaard richt zich op de diagnostiek en het beleid bij al deze hepatitiden, maar vooral op de chronische hepatitis B en C. Zeldzame leveraandoeningen, zoals hepatitis D, auto-immuunhepatitis en hemochromatose, vallen buiten het bestek van deze standaard.

https://www.henw.org/system/files/download/HW59-108.pdf,

Hepatitis E-virus (HEV) is een klein, niet omkapseld enkelstrengig RNA virus met een diameter van 27-34 nm. Het maakt deel uit van het genus orthohepevirus in de familie Hepeviridae. Er zijn 4 genotypes beschreven, gerelateerd aan humane infectie. Genotype 1 en 2 infecteren uitsluitend mensen, genotype 3 en 4 infecteren mensen en dieren (o.a. varkens, herten, dolfijnen, koeien, apen en beren).

https://www.medina.be/nl/hepatitis-e-virus/,

Het hepatitis E-virus werd pas in 1983 voor het eerst aangetoond.

https://www.leverpatientenvereniging.nl/hepatitis-e

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • veroorzaken
  • voorkomen

Hepatitis E is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis E-virus. De meeste mensen die besmet zijn met dit virus hebben geen ziekteverschijnselen. Mensen die al een medische aandoening hebben kunnen makkelijker klachten krijgen van een hepatitis E-infectie.

https://www.rivm.nl/hepatitis-e,

Het hepatitis E-virus veroorzaakt ziekteverschijnselen die lijken op hepatitis A.

https://www.rivm.nl/hepatitis-e,

Hepatitis E-virus genotype 3 komt in Nederland voor bij groot wild en in varkens.

https://www.leverpatientenvereniging.nl/hepatitis-e

als object bij een werkwoord


  • het hepatitis E-virus verspreiden

Vijftien tot twintig procent van de Nederlandse huisdieren blijkt besmet te zijn (geweest) met de virusziekte Hepatitis E. Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research. De uitkomst is verrassend omdat eerder werd aangenomen dat het Hepatitis E-virus voornamelijk wordt verspreid via varkens. De onderzoekers pleiten voor oplettendheid bij huisdierbezitters met een verminderde afweer.

https://amazingerasmusmc.nl/biomedisch/veel-huisdieren-zijn-besmet-geweest-met-hepatitis-e/,

in voorzetselgroep


  • besmet (raken) met hepatitis E-virus
  • een besmetting met het hepatitis E-virus
  • infectie met het hepatitis E-virus

Het is niet precies bekend hoe mensen in Nederland besmet raken met het hepatitis E-virus. Contact met zieke huisgenoten lijkt bijvoorbeeld geen belangrijke besmettingsroute te zijn, zoals bij hepatitis A wel het geval is.

https://www.rivm.nl/hepatitis-e,

Voor transplantatiepatiënten kan hepatitis E wel schadelijk zijn. Daarom adviseert het RIVM mensen die een transplantatie hebben ondergaan geen producten te eten waar varkenslever in zit die niet goed is door gegaard. Het gaat om leverworst en paté. De reden is dat hierdoor mogelijk een besmetting met het hepatitis E-virus kan worden overgedragen.

https://www.rivm.nl/hepatitis-e,

Sinds juli 2017 test Stichting Sanquin Bloedvoorziening alle bloeddonaties op infectie met het hepatitis E-virus (HEV), omdat HEV bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden.

https://www.gezondheidsraad.nl/binaries/gezondheidsraad/documenten/adviezen/2018/07/31/testen-donorbloed-hep-e/samenvatting-Testen-van-bloeddonaties-op-hepatitis-E-virus.pdf,

  • antistoffen tegen het hepatitis E-virus

Via bloedonderzoek kan de diagnose van hepatitis E gesteld worden. Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen het hepatitis E-virus.

https://www.bloedwaardentest.nl/hepatitis-e-besmetting-door-varkensvlees.html,

  • de besmettingswijze van hepatitis E-virus (genotype 1 en 2)
  • de ontdekking van het hepatitis E-virus
  • de prevalentie van het hepatitis E-virus
  • transmissie van het hepatitis E-virus

De besmettingswijze van hepatitis E-virus genotype 1 en 2 verloopt via de faecaal-orale route. In ontwikkelingslanden is vooral met menselijke uitwerpselen verontreinigd water een belangrijke besmettingsbron. Als het virus via de mond is binnen gekomen, vermenigvuldigt het waarschijnlijk in cellen van het darmkanaal.

https://www.leverpatientenvereniging.nl/hepatitis-e

De vraag blijft of de ontdekking van het hepatitis E-virus nu het einde van het hepatitis-alfabet betekent. Mogelijk zal degene die nu ontlasting en serum onderzoekt van patiënten met een acute non-A-non-B-non-C-non-D-non-E-hepatitis de toekomstige ontdekker van het hepatitis F-virus zijn ...

https://www.ntvg.nl/artikelen/hepatitis-e-een-nieuwe-letter-het-hepatitis-alfabet,

Berto et al. hebben aangetoond dat de prevalentie van hepatitis E-virus in ontlasting van varkens in Nederland 77% bedraagt. Ook in andere Europese landen is de prevalentie hoog. Zij geven aan dat deze hoge prevalentie een risico is voor de volksgezondheid, met name als rauw of onvoldoende verhit varkensvlees voor consumptie wordt gebruikt.

https://www.leverpatientenvereniging.nl/hepatitis-e

Transmissie van het hepatitis E-virus genotype 3 en 4 vindt voornamelijk plaats via mens/ dier contact en consumptie van rauw of onvoldoende verhit vlees, met name lever.

https://www.leverpatientenvereniging.nl/hepatitis-e

met substantief erachter


  • hepatitis E-virus genotype 1
  • hepatitis E-virus genotype 2
  • hepatitis genotype 3
  • hepatitis genotype 4

De besmettingswijze van hepatitis E-virus genotype 1 en 2 verloopt via de faecaal-orale route. In ontwikkelingslanden is vooral met menselijke uitwerpselen verontreinigd water een belangrijke besmettingsbron. Als het virus via de mond is binnen gekomen, vermenigvuldigt het waarschijnlijk in cellen van het darmkanaal. Het is nog niet duidelijk hoe het virus daarna de lever bereikt, maar vermoedelijk gebeurt dat via de poortader.

https://www.leverpatientenvereniging.nl/hepatitis-e

Transmissie van het hepatitis E-virus genotype 3 en 4 vindt voornamelijk plaats via mens/ dier contact en consumptie van rauw of onvoldoende verhit vlees, met name lever.

https://www.leverpatientenvereniging.nl/hepatitis-e

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen